Recepten Hondenkoekjes

Op veler verzoek heb ik een aantal recepten voor zelf te maken hondenkoekjes op onze site gezet.
Deze zelfgemaakte hondenkoekjes bevatten géén conserveerstoffen en géén granen.
Het is dus voor de meeste honden een gezonde beloning.

Leverkoekjes 1

1 kg runderlever
5 eieren

Bereiding

Pureer de runderlever in een keukenmachine / blender / vleesmolen.
Indien u gebruik maakt van een staafmixer, snijdt de lever dan eerst in kleine stukken.
Mix / meng op het laatst de eieren erdoor en verdeel het op een bakplaat die bedekt is met bakpapier. De dikte van de laag van het vulsel bepaald later de dikte van de koekjes.

Schuif de bakplaat in een oven en stel de oven in op ongeveer 65 ºC.
Zorg dat het vocht er goed uit kan, dus laat de ovendeur op een kier staan en open regelmatig de oven. Het is een droogproces en geen bakproces.

Zodra de laag droog genoeg is aan de bovenkant, haalt u de koek van het bakpapier af en draai dan de hele koek om en leg hem met het bakpapier eronder weer terug in de oven. De natte kant is nu bovenop en kan dan beter drogen.

Laat de koek drogen totdat je er goed reepjes van kunt snijden zonder dat alles aan het mes blijft kleven. Snijdt de koek nu in repen en dan in blokjes. Hoe groot de blokjes moeten zijn is afhankelijk van de grote van uw hond. Om te trainen met een hond maak ik ze van het formaat hap, slik, weg.

Nu kun je kiezen:

  1. Dat deel dat niet direct nodig is kunt u invriezen in porties en het zijn dan zachte koekjes. Goed voor kleine honden of puppy's.
  2. Laat de koekjes verder drogen in de oven tot dat ze zo hard zijn als u ze voor uw hond wenst.
  3. Zet een open schaal met de koekjes in de vriezer en laat het geheel vriesdrogen, natuurlijk zolang tot dat de door u gewenste hardheid ontstaan is. Verdeel ze in porties en leg ze terug in de vriezer.

Heel harde en goed gedroogde koekjes zijn enige tijd buiten de koelkast houdbaar.
Zachte en halfzachte koekjes zijn in de koelkast enige dagen houdbaar.

 

Leverkoekjes 2

1 kg runderlever
0,5 kg vis
5 eieren

Dit is het zelfde recept als leverkoekjes 1 maar dan toegevoegd 0,5 kg vis. Ik gebruik meestal koolvis, maar laat je fantasie gaan en probeer maar uit. Veel honden zijn gek op vis en sommige honden trekken er hun neus voor op.
De vis wordt eerst heel fijn gemalen en dan gemengd met de gepureerde lever. Als laatste komen de eieren er weer bij. De rest van het proces verloopt als hierboven beschreven.

Leverkoekjes 3

Snijdt de runderlever in kleine stukjes en droog de stukjes in de oven.
Temperatuur is weer 65 ºC.
Ook nu geldt weer hoe langer de stukjes lever in de oven liggen (of later open in de vriezer) des te harder worden de koekjes.

Algemeen

In de plaats van runderlever kan ook voor kippenlever gekozen worden. De ene hond verdraagt beter kip en de andere hond heeft juist weer last van de kippenlever. Weet je niet zeker wat voor uw hond het beste is, probeer het uit en wissel af.

 

Viskoekjes

Het is heel eenvoudig om voor je hond viskoekjes te maken.

Neem bijvoorbeeld koolvis en snij de vis in kleine stukjes.
Leg deze stukjes op een rooster in de oven en droog de vis op een lage temperatuur.

 

Vleeskoekjes

Maal vlees of gebruik fijngemalen vlees. Meng dit met eieren en een beetje meel/rijstebloem. Zoek de juiste verhouding om alles te binden, maar beperk het meel! Je kunt aan dit mengsel ook gedroogde pens toevoegen, maar dan moet er nog water bij. Strijk dit mengsel uit op een bakplaat. Bakpapier op de bakplaat leggen voorkomt aanbakken. Je kunt het langzaam laten drogen op lage temperatuur of snel afbakken op 180 graden. Gebruik je pens, ga er dan van uit dat de keuken iets meer dan een dag nog wat ruikt . . . .

Veel succes!