Telkens weer als ik aangeef dat een hond te dik is, krijg ik de antwoorden te horen;

  • pas bij de dierenarts geweest en die zij dat m'n hond precies goed was
  • ik geef de hoeveelheid voer die m'n fokker aangeeft
  • ik geef de hoeveelheid voer die op de verpakking staat en hoort bij het gewicht van m'n hond

Wanneer is een hond te dik?

Meer dan 50% van de honden in Nederland kampen met overgewicht. Men spreekt van overgewicht als de hond meer dan 10% zwaarder is dan zijn ideale gewicht. Een labrador van 35 kilo die eigenlijk 29 kilo zou moeten wegen, heeft bijvoorbeeld 20 % overgewicht.

Bij het beoordelen van het lichaamsgewicht van een hond, is niet zozeer belangrijk hoeveel de hond weegt, maar wel hoe de hond uitziet! Er zijn natuurlijk grote verschillen tussen de rassen, maar ook binnen een ras is er een enorme variatie wat betreft het ideale gewicht van een hond. De rasstandaard die vaak wordt voorgeschreven is daarom niet meer dan een voor de gemiddelde hond van een bepaald ras.

Hoe ziet de ideale hond eruit?

Je mag de ribben niet zien, maar je moet ze wel direct voelen. Er mag dus geen vetlaag op de ribben aanwezig zijn! Bij langharige honden zijn de ribben meestal niet zichtbaar en moet er dus goed gevoeld worden. Achter de ribbenboog moet de hond een beetje invallen, zodat je van boven gezien een mooie taille hebt en geen bijzettafeltje! De buik moet mooi strak zijn en schuin naar boven lopen, geen tonnetje dus. Als uw hond er zo uitziet, heeft hij zijn ideale gewicht.

Voor geen enkele hond is overgewicht gezond, echter voor mensen die met de hond sport bedrijven (agility) is het een MUST om hun hond slank en in goede conditie te honden, dit voor het welzijn van hun hond!

Bedenk verder dat de hoeveelheid voer die nodig is om je hond op het juiste gewicht te houden mede afhangt van de activiteit van de hond, het ras (bepaalde rassen worden sneller te dik) de hoeveelheid tussendoortjes samen met het voer en het type voer.