Zodra handler en hond samen ver genoeg zijn in hun training voor Agility kan er worden ingeschreven voor een wedstrijd. Op verschillende plaatsen worden debutanten wedstrijden georganiseerd, maar je kun ook gelijk starten bij de landelijke wedstrijden.

De meeste wedstrijden bestaan uit 3 parkoersen: Vast Parkoers, een Jumping en een spellenparkoers. Dat kan bijvoorbeeld een Gambling zijn. Momenteel zijn er ook veel dubbele wedstrijden op een dag. Dan kun je inschrijven voor de ochtend, voor de middag of beide. Per dagdeel zijn er dan 2 parkoersen.

Een aantal cursisten van Hondenschool Agility Maastricht doen mee aan officiële wedstrijden in België en Nederland.

Deelnemen aan wedstrijden is niet alleen leuk om te doen, maar je wisselt ook ervaringen uit met andere Agility liefhebbers. 
Daarnaast kun je tijdens de wedstrijden al snel zien op welke punten baas en hond nog wat meer moeten trainen of nog wat meer ervaring moeten opdoen.

Agenda wedstrijden

De Nederlandse Agility wedstrijdkalender, voor wat betreft de officiële wedstrijden, kunt u vinden op:

LHB Systems, Raad van Beheer Sport, FHN en Stichting Agilityclub (heeft een agenda met allerhande agility gerelateerde activiteiten).

Voor videobeelden en foto's gemaakt op wedstrijden kunt u kijken op de foto- en videowebsite van onze hondenschool.

Vast Parkoers

Bij het Vast Parkoers is het de bedoeling dat alle toestellen in de door de keurmeester bepaalde volgorde, correct door de hond genomen worden. De baas loopt met de hond mee en stuurt de hond in het parkoers over de juiste toestellen.

Voordat dit parkoers start staat vast hoeveel tijd je hebt om dit parkoers te lopen. Dit noemt men de Standaard Parkoerstijd (afgekort SPT). Er bestaat natuurlijk ook een maximale tijd, dit om te voorkomen dat combinaties eindeloos in het parcours blijven proberen de hond tot bij de finish te krijgen. Dit noemt men de Maximum Parkoerstijd (afgekort MPT)

Er bestaan vaste regels voor dit type parkoers. Daarin kun je ondermeer terugvinden wanneer je hond een weigering heeft of een fout aangerekend krijgt. In grote lijnen lijkt het veel op een Concours Hipic voor paarden. In Nederland bestaan 2 officiële wedstrijdregels voor Agility (behendigheid). Raad van Beheer houdt de FCI (internationale) regels aan en de andere organisatie, de FHN heeft iets afwijkende regels.

Jumping

Dit is het snelste type Agility parkoers. Er staan namelijk geen raakvlaktoestellen (Schutting, Kattenloop, Wip) opgesteld. De hond kan dan ook lekker snel, maar liefst foutloos natuurlijk, dit parkoers nemen. Ook nu moet de baas de hond begeleiden in het parkoers en zorgen dat de hond de toestellen in een door de keurmeester bepaalde volgorde neemt.

Voordat dit parkoers start staat vast hoeveel tijd je hebt om dit parkoers te lopen. Dit noemt men de Standaard Parkoerstijd (afgekort SPT). Er bestaat natuurlijk ook een Maximale Parkoerstijd, dit om te voorkomen dat combinaties eindeloos in het parcours blijven proberen de hond tot bij de finish te krijgen. Dit noemt men de Maximum Parkoerstijd (afgekort MPT)

Ook voor dit type parkoers zijn er officieel regels vast gesteld.

Gambling

Dit is één van de type spellenparkoersen die je met je hond kunt lopen op een wedstrijddag.

De keurmeester bepaald op die dag de voorwaarden van dit parkoers. Hij bepaalt het aantal punten dat je kunt behalen op de verschillende toestellen en hij bepaalt de maximale tijd waarbinnen je de punten kunt vergaren. Je mag zelf je eigen route uitstippelen en alleen de start en de finish staat vast.

Indien het toestel niet op de correcte manier wordt genomen door de hond, dan telt dat natuurlijk niet mee.